Miksi tarvitsemme tietokirjoja – osallistu tietokirjatalkoisiin

Lauri Tuomi ja Ritva Laakso-Manninen:

 

Kesäkuussa 2024 SuomiAreenassa käynnistettiin merkittävä kampanja: Tietokirjan pelastustalkoot. Kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua ja toimintaa tietokirjojen puolesta. Olemme innolla mukana tässä haasteessa – ja haastamme sinutkin mukaan! Mutta miksi tietokirjat ovat niin tärkeitä ja miksi juuri nyt on kriittinen hetki toimia?

Tietokirjat - demokratian, organisaation ja yksilön tukipilari

Tieto on yksi yhteiskunnan arvokkaimmista resursseista. Demokratia ei voi toimia ilman avointa ja kriittistä tietoa, joka auttaa kansalaisia tekemään perusteltuja päätöksiä, osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ymmärtämään monimutkaisia ilmiöitä kuten ilmastonmuutosta, talouden muutoksia tai sosiaalisia ongelmia.

Tietokirjat toimivat myös organisaatioiden kehittämisen perustana. Ne ovat avainasemassa tarjoamalla syvällistä ja perusteltua tietoa, joka antaa lukijalle mahdollisuuden ymmärtää asioiden taustoja ja eri näkökulmia organisaation kehittämiseen ja ratkaisujen tueksi.

Yksilön näkökulmasta tietokirjat ovat  keino oman osaamisen kehittämiseen. Ne tukevat elinikäistä oppimista ja itsensä kehittämistä – asioita jotka ovat elintärkeitä maailmassa, joka muuttuu nopeammin kuin koskaan aiemmin.

SuomiAreenan keskustelussa nousi esiin myös se, että tietokirjallisuus uudistaa ja ylläpitää kielemme rikkautta. Useat sanat, jotka ovat arkisessa kielenkäytössämme tänään, ovat syntyneet tietokirjallisuuden kautta. Tässä työssä ovat olleet mukana niin kotimaiset kirjailijat kuin tietokirjallisuuden kääntäjät. Kieli on rikkautemme, mutta se voi kuihtua, jos emme ylläpidä tietokirjallisuutta maassamme.

Digitaalinen aikakausi ja tietokirjojen haasteet

Vaikka tietokirjojen merkitys on kiistaton, niiden myyntiluvut ovat laskeneet Suomessa ja maailmalla. Painettujen tietokirjojen myynti Suomessa laski viime vuonna 6,2 % eikä sähköisten tietokirjojen myynnin 1,7 % lisäys riitä sitä korvaamaan (htpp://www.kustantajat.fi).

Digitaalisen median ja nopean informaation aikakaudella monet ihmiset ovat siirtyneet lyhyempien ja nopeammin kulutettavien tietolähteiden, kuten internetin hakukoneiden, verkkouutisten ja sosiaalisen median päivitysten pariin. Tämä ei kuitenkaan korvaa syvällistä ja tutkivaa tietoa, jota tietokirjat tarjoavat. Kaikki internetistä löytyvä tai tekoälyn tuottama sisältö ei ole luotettavaa, sen sijaan tietokirjojen taustalla on aina kirjailijan asiantuntemus ja tarkasti tutkimukseen tai pitkään kokemukseen perustuva tieto.

Tietokirjan tekijät

Tietokirjan pelastustalkoot kiinnittää huomiota myös tietokirjojen syntyprosessiin ja kaikkiin niihin, jotka vaikuttavat tietokirjan syntyyn. Tietokirjailija on sisällön tuottaja, joka tarvitsee toimivan yhteistyön kustantajansa kanssa. Kustantajan lisäksi tarvitaan toimivat jakelukanavat, jotka tavoittavat lukijat. Koko ekosysteemin on pelattava saumattomati yhteen. Tietokirjojen tulee olla saatavilla kirjakaupoissa, kirjastoissa ja verkkokaupoissa. Ilman toimivaa markkinointia ja myyntiä tietokirjatuotanto näivettyy.

Kustantajana ylläpidämme omaa myyntikanavaamme eli tätä verkkokauppaa. Sen lisäksi teemme kirjailijoiden kanssa markkinointia ja myyntityötä yhdessä. Jakelukanaviamme kehitämme jatkuvasti, jotta kustantamamme kirjat löytävät mahdollisimman laajan lukijakunnan.

On aika toimia!

Tarvitsemme yhteiskunnallista herätystä tietokirjojen arvon tunnistamiseksi ja lukemisen tärkeyden ymmärtämiseksi. Jokainen meistä voi olla osa tätä muutosta ja se alkaa yksinkertaisella teolla: ostamalla tai lainaamalla tietokirjan ja lukemalla sen. Liity tietokirjojen pelastajiin ja osallistu tietokirjatalkoisiin!

Regresar al blog

Deja un comentario